В рамките на транснационална полицейска акция е разбита престъпна група от Западните Балкани, занимавала се основно с контрабанда на наркотици и огнестрелни оръжия в цяла Европа, съобщава македонската информационна агенция "Макфакс“, като се позовава на съобщение от Европейската полицейска служба – Европол.

Съгласно разпространената информация, от 37 заподозрени балканци, 15 са били арестувани при поредица от акции, проведени в четвъртък едновременно на териториите на Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, но и Нидерландия, Италия, Белгия и Германия.

Добавя се, че акциите са координирани от команден пункт в Загреб, с подкрепата на служители на Европол, разположени на място.

Престъпната група е ръководена от гражданин на Босна и Херцеговина, който в момента излежава присъда от четири години затвор в Италия. Той продължава да организира престъпни дейности от затворническата си килия, откъдето се смята, че редовно е издавал заповеди и указания на подчинените си.

При акциите са иззети, наред с други неща, 148 000 евро в брой, 18 огнестрелни оръжия, включително две картечници, и 2512 броя боеприпаси.

Иззети са и 15 килограма кокаин, 11 килограма хероин, 3 килограма амфетамин, 7 килограма марихуана и 10 килограма хашиш.

Международната акция е предшествана от сложно разследване, водено от Главната полицейска администрация на Хърватия в рамките на оперативната група "Балкански картел“, се казва в изявление на Европол.

Хърватската полиция разпространи и видеозапис на един от арестите, на който се виждат драматични сцени на въоръжени спецчасти, които нахлуват в апартаментите на заподозрените.

Европол преди това създаде оперативна група "Балкански картел“, която обединява следователи от цяла Европа и света за ефективно справяне със заплахите, произтичащи от региона.