Румъния не е успяла да приложи правата на еднополовите двойки, като е отказала да признае техните връзки, реши Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) във вторник в решение, което ще принуди политиците да разширят защитата на ЛГБТ общността, предава Reuters.

Социално консервативната Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., десетилетия по-късно от други части на Европейския съюз, но все още забранява браковете и гражданските партньорства за еднополови двойки.

Решението, в което се казва, че правителството е нарушило Европейската конвенция за правата на човека, идва след като 21 румънски еднополови двойки подадоха обжалване в съда през 2019-2020 г.

Двойките се аргументираха с нежеланието на Румъния да ги признае за семейства, дискриминация срещу тях в различни случаи, включително решения за здравеопазване, съвместна медицинска застраховка, собственост и трудови права, предоставени само на семейни двойки.

Румънското правителство разполага с три месеца, за да реши дали иска от Европейския съд да отнесе случая до висшата камара.

"Решението идва с механизъм за изпълнение... така че румънската държава трябва да даде сметка за това, което прави, да признае и приеме форма на правна защита за еднополовите семейства“, настоява Юстина Йонеску, адвокат по правата на човека, който аргументира случая.

Три законодателни предложения за промяна на гражданските съюзи за включване на еднополови двойки, подадени между 2016 и 2019 г., все още не са преминали през парламентарните комисии за одобрение, заявяват от съда, докато четири подобни проектозакона са били отхвърлени до 2020 г.

Референдумът за промяна на конституцията на Румъния, за да се попречи на еднополовите двойки да си осигурят правото на брак, не успя да привлече достатъчно гласоподаватели през 2018 г. При 20% избирателна активност, близо 94% гласуват срещу еднополовите бракове.