Европейският парламент (ЕП) призова за създаването на "трибунал" за събитията в Украйна. Съответната резолюция, която няма правна сила, беше приета в четвъртък на сесията на ЕП в Страсбург, предава ТАСС.

В документа ЕП призовава за "създаване на трибунал в случай на агресия срещу Украйна". За резолюцията гласуваха 472 депутати, 19 бяха против, 33 се въздържаха.

Резолюциите на Европейския парламент нямат правна сила и имат консултативен характер, но се използват широко в медийната и политическата среда на ЕС за насърчаване и разпространяване на конкретни политически позиции.

Представители на киевските власти и техните съюзници редовно се застъпват за създаването на специален трибунал за Украйна на различни международни места. Миналата седмица първият заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова каза пред ООН, че тази година Киев възнамерява да внесе съответната резолюция в Общото събрание на ООН. На 17 януари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели идеята за провеждане на "трибунал" срещу Русия в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.