Европейският "Фонд за подпомагане на Украйна" нарушава сроковете за доставки и не се справя с поставените задачи - следващият пакет оръжия може да стигне до бойното поле едва през лятото, съобщава The Guardian.

Според участниците, оглавявани от британското министерство на отбраната в съюз с още пет европейски държави, Международният фонд за подпомагане на Украйна не се справя напълно с поставените задачи. Въпреки факта, че проектът първоначално беше замислен като фонд с минимално ниво на бюрокрация, възникнаха много различни видове пречки и датите за доставка бяха нарушени.

  "Доставчиците, подали заявления във фонда, чакат отговори от британското министерство на отбраната от декември. Едва в края на декември, след оплаквания за липсата на обратна връзка, доставчиците бяха уведомени за състоянието на техните заявления ", съобщава изданието, позовавайки се на източници.

Обединеното кралство, Нидерландия, Норвегия, Швеция и Дания, с малка подкрепа от Исландия и Литва, вече дариха първия пакет военна помощ от 520 милиона британски лири на Международния фонд за подпомагане на Украйна. Все още обаче не е предаден на Украйна. Освен това пакетът може да нe пристигне там до лятото.