Депутати от Европейския парламент поискаха Русия да върне на Румъния нейното "национално богатство“, предадено за съхранение по време на Първата световна война, се казва в резолюцията, цитирана от Romania Insider.

Както следва от документа, румънското правителство поверява на царска Русия своето национално съкровище и златни запаси за защита от унищожение по време на Първата световна война през 1916-1917 г. Уточнява се, че всички скъпоценности са предадени с подробен опис под "гаранция за защита и връщане“.

Според депутатите Москва не е върнала държавните златни резерви на Букурещ, като по този начин е нарушила международното право.

"Някои културни, художествени и архивни ценности, незаконно присвоени от Русия, бяха върнати на Румъния през 1935 и 1956 г.... Към днешна дата обаче нито един от 91,5 тона чисто злато в обращение, които съставляват резервите на Румънската национална банка, не е върнат <...> Европейският парламент настоява Русия да върне напълно националното наследство, което е останало невърнато на Румъния“, се казва в документа.

"Национално съкровище“ се отнася до златните резерви на Националната банка на Румъния, състоящи се от златни кюлчета и редки монети, както и предмети, принадлежащи към националното културно, религиозно, архивно и художествено наследство на републиката, се уточнява в резолюцията