Европейската зелена партия ще се бори за икономическия просперитет, социалната сигурност и реформирането на земеделския сектор в Европа. ЕЗП застава зад политиките на "Зелена" и "Социална сделка", които трябва да станат реалност чрез огромни инвестиции в зеления преход, като едновременно с това се повишава жизнения стандарт на всички граждани в ЕС.

Партията откри своята кампания за предстоящите Европейски избори, които ще се проведат на 9 юни тази година. Девизът им предстоящия вот е Choose Courage (бел. от ред. - Избери Смелостта).

Събитието се състои в сърцето на Белгия, а именно Брюксел.

Европейската зелена партия залага на формулата на съпредседателството. Водещите кандидати (бел. от ред. – т.нар. Spitzenkandidat) са Бас Ейкхаут и Тери Райнтке. Двамата влизат в надпреварата за най-висшия пост в Европейския съюз – председател на Европейската комисия.

Водач на евролистата на "Зелено движение" ще бъде Борислав Сандов - бивш министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков, а по настоящем член на партията. 

Бас Ейкхаут има близо 15-годишен опит в Европейския парламент. Той влиза за първи път през 2009 година, издигнат от нидерландската зелена партия – Groenlinks. Неговата експертиза като еколог му дава възможността през всички тези години да защитава каузите, свързани с околната среда и зеления преход.

"Влизам в кампанията за зелена и социална Европа, която цени своето многообразие и застава зад принципите на равноправието за всички. Заедно можем да победим неравенствата и несправедливостите“, заявява Бас Ейкхаут.

Тери Райнтке е родена в Рурската област в Германия. Тя се присъединява към Европейския парламент през 2014 година. Оттогава досега тя е успяла да изгради имиджа си като компетентен политик, способен да създава мостове и да преговаря в трудни ситуации. От 2022 Тери Райнтке оглавява групата на Зелените в Европейския парламент.

"Трябва да се изправим срещу климатичната криза. Трябва да се изправим срещу увеличаващото се разделение между малко на брой, но много богати хора и много други, които едвам успяват да се справят с предизвикателствата. Трябва да устоим на офанзивата срещу нашата демокрация. Трябва да се борим за зеленото бъдеще на Европа“, заявява Тери Райнтке.

Кои са приоритетите на Европейската зелена партия?

ЕЗП застава зад идеята за икономическия просперитет и социалната сигурност, които те определят като едни от най-важните стълбове за бъдещето на демокрацията в Европа. Те смятат, че бъдещите лидери на Европейския съюз трябва да заложат на "Зелената" и "Социалната сделка".

Според тях именно "Зелената" и "Социалната сделка" единствено могат да гарантират конкурентоспособността в ЕС и поддържането на добър стандарт на живот, докато едновременно с това се провеждат политики по защита на климата и опазването на околната среда.

Освен всичко това Европейската зелена партия застава зад принципите на защита на човешките права и демокрацията, отстояване на правата хората с различна сексуална ориентация, мира, глобалната справедливост и много други.

От ЕЗП приоритизират изключително високо бъдещето на земеделския сектор в ЕС и са категорични, че трябва да бъдат направени фундаментални промени. Те смятат, че всички граждани на ЕС трябва да имат достъп до възобновяеми енергийни източници, освен това – Европа да бъде свързана в инфраструктурен съюз, правата на работещите да бъдат защитавани справедливо и много други.

По отношение на външнополитическите теми от ЕЗП категорично осъждат агресията на Руската федерация в Украйна и застават зад желанието на Киев да се присъедини към ЕС. Те поставят правото на самоопределяне сред водещите си приоритети и подкрепят всички страни, тръгнали по своя път на демократизация.

Друг проблем, с който ЕЗП заявява, че ще се справи е нарастващите крайнодесни течения, както и хибридната война, чрез която се разпространяват множество пропагандни и популистки лозунги.