Европейските съюзници на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп се обединиха около него, за да го подкрепят след историческата му присъда по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи, пише CNN.

Присъдата, която е обявена за "мрачен момент за Америка" с широкообхватни последици, е представена от съюзниците на Тръмп в Европа като "политическо преследване", целящо да провали кандидатурата му за завръщане в Белия дом.

Заместник министър-председателят на Италия Матео Салвини нарече присъдата на Тръмп "съдебен тормоз" в пост в социалната мрежа X, а унгарският премиер Виктор Орбан го призова да "продължи да се бори" за президентския пост.

Други държави обаче отказаха да коментират развитието на събитията.

В четвъртък (30 май) съдебно жури в Манхатън призна Тръмп за виновен по всички 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи - безпрецедентна присъда, която го прави първия в американската история действащ или не президент, осъден за тежко престъпление. Присъдата е обявена, след като съдебните заседатели са обсъждали близо 12 часа в продължение на два дни.

В крайна сметка избирателите през ноември ще трябва да решат какво е значението на осъдителната присъда, произнесена от 12 обикновени нюйоркчани, която на правно основание не му пречи да бъде избран отново за президент.

Салвини, който е дългогодишен поддръжник на предишния президент и го посети във Филаделфия, Пенсилвания, по време на първата му президентска кампания, заяви, че Тръмп е "жертва на съдебен тормоз и процес от политически характер".

Той написа в X, че "в Италия за съжаление сме запознати с въоръжаването на съдебната система от страна на левицата“, която по думите му от години се опитва да "елиминира политическите си опоненти чрез правни средства".

"Надявам се Тръмп да спечели, това би било гаранция за по-голямо равновесие и надежда за световен мир", допълва той.

Орбан заяви, че познава Тръмп като "човек на честта".

"Като президент той винаги поставяше Америка на първо място, предизвикваше уважение по света и използваше това уважение за изграждане на мира", посочи той в петък в публикация в Х.

"Нека хората да произнесат своята присъда през ноември тази година! Продължавайте да се борите, господин президент!", добави той.

Междувременно Русия предположи, че в случая е налице политическа конспирация, въпреки че Тръмп беше осъден от съдебното жури.

"Като цяло, ако говорим за Тръмп, очевидно е, че там политическите съперници се елиминират с всички законни и незаконни средства", заяви говорителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, в ежедневна среща с журналисти.

"Това е видно с просто око за целия свят".

Други държави, придържайки се към протокола, отказват да коментират присъдата на Тръмп. Запитан на брифинг за пресата в петък дали евентуално би желал да работи с осъден престъпник, британският министър-председател Риши Сунак избегна въпроса, заявявайки, че фокусът му е "изцяло върху изборите тук, у дома, говорейки с хората в цялата страна за избора на нашите избори".

Междувременно говорителят на германското външно министерство Кристиан Вагнер заяви пред журналисти на ежедневния брифинг: "Ние не коментираме това".