Някои европейски компании преговарят с производителите на втечнен природен газ (ВПГ) за закупуване на гориво за следващите години, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

По данни на редакцията към настоящия момент газовите хранилища в страните от Европейския съюз са запълнени приблизително на 95%, но осигуряването на газ за следващите зими ще стане по-трудно за европейските страни, като се има предвид, че те са "откъснати“ от доставките от Русия, а конкуренцията за ВПГ на световните пазари расте.

През последните седмици германските компании BASF и Uniper са преговаряли с американски и други производители за потенциални споразумения за доставка на ВПГ след средата на това десетилетие, разкриват източници на изданието.

По думите им европейските купувачи на газ искат по-ниски цени, докато американските доставчици вярват, че потенциалните клиенти не вземат предвид инфлацията, транспортните разходи и финансовите рискове.

Към момента в европейските газови хранилища има 103,7 милиарда кубически метра газ. Повечето от запасите са в Германия - 23,8 млрд. куб. м, в Италия - 17,8 млрд. куб. м, във Франция - 12,9 млрд. куб. м, в Австрия - 8,9 млрд. куб. м. Страните притежават повече от 60% от запасите на този вид гориво в ЕС.