Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон няма да участва в предстоящото Заседание на Съвета по търговия и технологии ЕС-САЩ на 5 декември, съобщава европейската редакция на Politico.

Събитието, което се провежда два пъти годишно, позволява на висши длъжностни лица като изпълнителния вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да насърчат по-тесните връзки между Вашингтон и Брюксел, както и да решават трудни въпроси като спорните субсидии за електрически автомобили в Съединените щати.

И все пак Бретон, който преди това изрази разочарование от тези трансатлантически технологични и търговски срещи, реши да не пътува до Вашингтон за събитието в понеделник, тъй като не е отделено достатъчно време на продължаващите спорове относно Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, според близък сътрудник. Това законодателство ще предоставя субсидии за електрически автомобили, произведени в САЩ, наред с други мерки.

По-малко от час е отделен за изработване на потенциален компромис по този продължаващ търговски спор, който накара страните-членки на Европейския съюз, водени от Франция, да призоват за потенциални ответни търговски действия срещу правителствата на САЩ, които са загрижени, че субсидирането на американските автомобили може да попречи икономическите перспективи на производителите на автомобили в ЕС, обвинения, които Вашингтон отрича. Очаква се Бретон да пътува сам до Вашингтон в началото на 2023 г. за срещи с американски политици.

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон предположиха, че и двете страни могат да намерят краткосрочен компромис в търговския спор.