Разследване на Европейската прокуратура за трансгранични измами с ДДС с приблизителни щети от 32 милиона евро доведе до 61 претърсвания в 10 държави и 5 ареста във вторник, 24 януари, съобщава официалната страница на институцията.

Операция Display се проведе днес в 10 държави-членки на ЕС (Австрия, България, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Литва, Холандия, Словакия и Словения), в рамките на разследване на трансгранични измами с ДДС от Офиса на Европейската прокуратура (EPPO) в Мюнхен. Извършени са 61 претърсвания на бизнес помещения и домове на лица, пряко свързани с тях, като са арестувани петима души в Чехия, България и Словакия. Престъпната дейност на групата, която стои зад трансграничната схема за измами с ДДС, доведе до приблизителни щети от 32 милиона евро.

Разследването на схемата за вътрешнообщностни измами с липсващ търговец започна през 2021 г., малко след началото на дейността на EPPO. Това е третият акционен ден от разследването и за първи път има арестувани заподозрени. През първите два дни на действие бяха осигурени AirPods на стойност 5,2 милиона евро. Целта е да се съберат доказателства и да се разкрие повече информация за организираната престъпна група, която търгува с малки електронни стоки от Германия и ги продава чрез така наречените missing traders в цяла Европа.

Това действие не би могло да се случи без подкрепата на германските данъчни разследващи звена в Кемниц, Вюрцбург, Нюрнберг и Берлин, се отбелязва в съобщението.