Европейските индустриални гиганти се притесняват от месеци, че недостигът на газ тази зима ще парализира производството. Но сега те са изправени пред откритието, че не могат да си позволят и наличния ресурс заради цените му, пише Bloomberg.

"Не става дума за спирания (на доставките на газ). Важна е цената“, заяви Кристиан Левин, главен изпълнителен директор на Traton SE, звеното за производство на камиони на Volkswagen AG.

Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ, което подчертава драматична ерозия на индустриалната конкурентоспособност на континента, заплашваща да причини трайни щети на икономиката му, коментира агенцията. След като руският президент Владимир Путин залога във войната в Украйна, няма признаци, че газовите потоци - и значително по-ниските цени - ще бъдат възстановени в Европа в близко бъдеще.

Признаците за икономическа трансформация вече са в ход: Германия, най-голямата икономика в Европа, регистрира поредно свиване на търговския си излишък, тъй като скокът на разходите за внос на енергия компенсира нейния износ на автомобили и машини с висока стойност, а химическите компании започнаха да местят производството си извън страната. Миналия месец производствените цени в Германия скочиха с рекордните 46%.

Производителят на пластмаси Covestro AG няма да прави повече инвестиции в Европа, ако кризата продължи и вместо това ще се обърне към Азия, където главният изпълнителен директор Маркус Щайлеман каза, че компанията може да осигури енергия на цени 20 пъти по-евтини, отколкото на германския и европейски спот пазар. Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, предупреди в четвъртък, че може да преразпредели производството си извън Германия и Източна Европа, ако цените на енергията не паднат.

Канцлерът Олаф Шолц пристигна с група бизнес лидери в Близкия изток за почивните дни, като ще се опита да сключи сделки за втечнен природен газ със Саудитска Арабия и Катар, за да компенсира свиването на доставките от Русия.

Но, както отбелязва Bloomberg, предстоящите преговори са трудни, тъй като доставчиците на газ, включително Катар, имат насрещни изисквания за цената и продължителността на потенциалните споразумения, разкриват германски официални лица. Дискусиите с останалите доставчици в Европа и Северна Америка са се натъкнали на подобни трудности, подчертавайки проблемите, пред които е изправен Шолц в усилията си да осигури доставки на достатъчни количества на цени, които ще запазят конкурентоспособността на икономическата база на Германия.

Covestro очаква сметката му за гориво да надхвърли 2,2 милиарда евро (2,2 милиарда долара) през 2022 г., почти четири пъти повече от разходите през 2020 г.

При сегашното ценово ниво енергоемката германска индустрия вече не е конкурентоспособна в световен мащаб“, каза говорител на Covestro. "За редица химикали вносът от САЩ или Китай вече е по-евтин от производството им на местно ниво“.

Когато е възможно, производителите, включително Volkswagen и BMW AG, преминават от газ към петрол или въглища, за да поддържат работата на оборудването. Но някои енергоемки производства – като метали, хартия и керамика – станаха неосъществими, което накара все по-голям брой компании да затворят, да преместят производството си в чужбина или, като химическия гигант BASF SE, да внасят ключови материали като амоняк от конкуренти . Mercedes-Benz AG всъщност увеличи производството на ключови авточасти, които да натрупа, в случай че трябва да затвори германските фабрики.

"Тези тежести причиняват трайни щети на индустриалното ядро ​​на нашата икономика“, обясняваКристиан Сейферт, управляващ директор на VIK, група, която представлява енергоемките компании. "Спешно съветваме политиците да предприемат решителни действия, така че Германия и Европа като бизнес място да не останат напълно изостанали в международен план“.

Правителствата в цяла Европа, където промишленото производство представлява приблизително една четвърт от икономиката, предприемат спешни действия за укрепване на комуналните услуги и смекчаване на въздействието на кризата. Тази седмица Обединеното кралство обяви план за около 40 милиарда британски лири (44,8 милиарда долара), който ще ограничи цените на едро на енергията, които влизат в договорите за газ и енергия за бизнеса за шест месеца.

Германия, поради силната си зависимост от руския газ, е засегната по-силно от недостига на енергия от много от своите съседи. Но останалата част от континента се среща с подобни трудности. Във Франция производителят на стъкло Duralex, разположен близо до Орлеан, заяви, че поставя фурната си в режим на готовност за 5 месеца, въпреки че книгата с поръчки на компанията е пълна и продажбите растат.

"Продължаването на производството на настоящите цени би било финансово неизгодно“, посочва Хосе-Луис Лакуна, президент на Duralex, която изнася в 110 страни и има модела Picardie, включен във филма за Джеймс Бонд Skyfall.

Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък призова малките и средни предприятия да се въздържат подписването на нови енергийни договори на "луди цени“, като каза, че правителствата са в процес на предоговаряне на разходите за газ и електричество.

Залозите са може би най-високи в Германия, където промишленото производство съставлява приблизително 30% от икономиката и дава работа на около 1,15 милиона души. Енергоемките фабрики в цялата страна доставят всичко - от компоненти за скоростни кутии за автомобили до химикали за лекарства и ежедневни пластмаси. Covestro, която произвежда материали за строителната и автомобилната индустрия, каза, че търсенето започва да намалява.

"Бавно губим клиентите си“, каза Щайлеман. "Имаме увеличен брой несъстоятелности, увеличен брой закривания и много ограничени покупки“.

Германия заяви тази седмица, че ще национализира Uniper SE, най-големият вносител на газ в страната, с капиталова инжекция от 8 милиарда евро и страната е готова да наложи данък върху газа на 1 октомври, което, отбелязва Bloomberg, ще прехвърли болката от растящите цени на енергията на едро към домакинствата и предприятията.

Бизнесът отхвърля този план.

"Нашите компании вече не могат да се справят с никакви допълнителни тежести“, каза Волфганг Гросе Ентруп, президент на химическата асоциация VCI, организация, която представлява компании като BASF и Evonik Industries AG, ключови доставчици за автомобилния сектор в Германия. "Ситуацията става все по-драстична“.