ЕС е в извънреден режим и подготвя голям натиск за субсидии, за да предотврати унищожаването на европейската индустрия от американски съперници,заявиха двама високопоставени служители на ЕС пред POLITICO.

Европа е изправена пред двоен удар от САЩ, пише изданието. Ако не беше достатъчно, че цените на енергията изглежда ще останат постоянно много по-високи от тези в САЩ благодарение на войната в Украйна, президентът на САЩ Джо Байдън също в момента предлага схема от 369 милиарда долара за индустриални субсидии за подпомагане на зелени индустрии съгласно Закона за намаляване на инфлацията.

Представителите на ЕС се опасяват, че бизнесът сега ще бъде изправен пред почти неудържим натиск да пренасочи нови инвестиции към САЩ, а не към Европа.  Европейският комисар по индустрията Тиери Бретон предупреждава, че новият пакет от субсидии на Байдън представлява "екзистенциално предизвикателство“ за европейската икономика.

Европейската комисия и страни като Франция и Германия осъзнаха, че трябва да действат бързо, ако искат да предотвратят превръщането на континента в индустриална пустиня. Според двамата високопоставени служители ЕС сега работи върху спешна схема за насочване на пари в ключови високотехнологични индустрии.

Предварителното решение, което сега се подготвя в Брюксел, е да се противодейства на субсидиите на САЩ със собствен фонд на ЕС, казаха двамата високопоставени служители. Това ще бъде "Фонд за европейски суверенитет“, който вече беше споменат в речта за състоянието на Съюза от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен през септември, за да помогне на бизнеса да инвестира в Европа и да отговори на амбициозните зелени стандарти.

Високопоставени служители казаха, че ЕС трябва да действа изключително бързо, тъй като компаниите вече вземат решения къде да построят бъдещите си фабрики за всичко - от батерии и електрически автомобили до вятърни турбини и микрочипове.

Друга причина Брюксел да реагира бързо е да избегне възможността отделните страни от ЕС да се заемат сами с инжектирането на спешни парични средства, предупредиха служителите. Хаотичният отговор на кризата с цените на газа, където страните от ЕС реагираха с всякакви национални мерки за подкрепа, които заплашваха да подкопаят единния пазар, все още е болезнен въпрос в Брюксел.

Законът за намаляване на инфлацията на САЩ е особен проблем за автомобилните нации в ЕС - като Франция и Германия - тъй като насърчава потребителите да "купуват американското“, когато става въпрос за електрически превозни средства. Брюксел и столиците на ЕС виждат това като подкопаване на глобалната свободна търговия и Брюксел иска да сключи сделка, в която неговите компании да се радват на същите привилегии, като американските.

Тъй като дипломатическото решение изглежда малко вероятно и Брюксел иска да избегне всеобща търговска война, надпреварата за субсидии сега изглежда все по-вероятна като спорен план Б.

За да се направи това, ще бъде от жизненоважно значение да се осигури подкрепа от Германия и от по-икономически либералните комисари като търговския комисар Валдис Домбровскис и ръководителя на конкуренцията Маргрете Вестагер.

На срещата на министрите на търговията от ЕС в петък Брюксел се надява да получи повече яснота от Берлин относно това дали са готови да нарушат своето табу за субсидиите.

Франция отдавна призовава за контраудар срещу Вашингтон чрез насочване на държавни средства към европейската индустрия, за да се помогне на индустриалните шампиони на континента. Тази идея сега набира сила и в Берлин, който традиционно е икономически по-либерален.

Във вторник германският министър на икономиката Роберт Хабек и неговият френски колега Бруно Льо Мер излязоха със съвместно изявление, в което призовават за "индустриална политика на ЕС, която позволява на нашите компании да процъфтяват в глобалната конкуренция, особено чрез технологично лидерство“, добавяйки, че "искаме да координираме тясно европейски подход към предизвикателства като Закона за намаляване на инфлацията в Съединените щати“.

Освен срещата на министрите на търговията в петък, идеята ще бъде обсъдена неофициално и сред министрите на конкуренцията следващата седмица. Един служител каза, че европейските лидери също ще го обсъдят в кулоарите на срещата на върха на Западните Балкани на 6 декември и на Европейския съвет в средата на декември.