В петък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард се срещна с лидерите на Европейския съюз, за да обсъдят мерки за стабилизация на банковя сектор и предотвратяване на бъдещите кризи, съобщиха от финансовата институция.

Най-голямата опасност е масов колапс на банките в страните по южната периферия на Европа, включително Италия, Испания и Гърция.

Банковата система на тези страни сега е най-уязвима след спад в бизнес активността поради пандемията, поскъпването на енергийните ресурси и другите щети от наложените санкции срещу Русия.

Държавният дълг на Италия е 144,6% от БВП, Испания 115,6% от БВП, Гърция 175,7%. При сегашната ставка на рефинансиране от 3,5% за банките ще бъде изключително трудно да осигурят устойчивост.

Балансите на банките в тези страни са претоварени с облигации с доходност, която е или сравнима, или по-ниска от текущия процент на рефинансиране. Привличането на финансиране от ЕЦБ вече може да доведе до загуби за някои банки.

Възможни мерки за предотвратяване на банкова криза

На среща с Лагард отделно е разгледано укрепването на банковия съюз на ЕС. Тази асоциация беше създадена след финансовата криза от 2008 г. с цел уеднаквяване на правилата за работа на банките от съюза.

Лагард увери лидерите на ЕС, че ЕЦБ ще предприеме стъпки за поддържане на стабилността на банките, включително провеждане на стрес тестове и предоставяне на ликвидност на банките, ако е необходимо.

Тя също така призова за създаването на европейска система за гарантиране на депозитите за по-нататъшно укрепване на банковия съюз.

Някои страни от ЕС, включително Германия, се противопоставят на идеята за европейска система за гарантиране на депозитите.

Факт е, че тази система, според плана на ЕЦБ, ще се основава на най-развитите страни от ЕС, чиито вноски ще бъдат пропорционални на размера на икономиката им.

Най-големи разходи ще има банковата общност в Германия, като най-развитата икономика в ЕС. Банковият фондов пазар в ЕС сега реагира изключително нервно на подобна инициатива на Лагард. Deutsche Bank е лидер в спада.

Интегриране на банковата система на ЕС под контрола на ЕЦБ

Основният мотив за срещата между Лагард и лидерите на ЕС е необходимостта от по-бърза интеграция на банковия сектор. Сега има демонтаж на частта от финансовата система на ЕС, фокусирана върху обслужването на бизнеса.

Бизнесът в ЕС не е в най-добра форма. Някои предприятия затвориха поради пандемията и спада в търсенето в резултат на санкциите, някои преместват производството си в САЩ, за да получат там държавни субсидии и по-евтини енергийни ресурси.

Подобно разнообразие от локално ориентирани банки вече не е необходимо.

Сега ЕЦБ е изправена пред задачата не да спасява банките, а да ги консолидира и да предотврати масови неконтролирани фалити.

Именно към постигането на тази цел са насочени всички усилия на Лагард - интеграция, банков съюз и обща система за гарантиране на депозитите. Всъщност говорим за обединяване на всички банки в ЕС в единен формат под контрола на ЕЦБ.

В същото време ще се извърши контролирана и по възможност безболезнена ликвидация на нерентабилните банки.

За повечето банки в ЕС просто няма алтернатива. Или сливане с по-големи играчи, които ще получат ликвидност от ЕЦБ, или фалит с опрощаване на дългове, което ЕЦБ ще се опита да предотврати под предлог, че се грижи за дребните спестители.

Комбинирането на цялото разнообразие от банки в ЕС в единна стандартизирана система ще позволи цифровото евро бързо да бъде пуснато в обращение и да се използва като нов източник на ликвидност и финансов контрол.

Пълната прозрачност на всички плащания  и интеграцията със системата за социално кредитиране ще бъде добър бонус за ръководството на ЕС.