Делегацията, водена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна в Киев в четвъртък, включва 15 еврокомисари, съобщава Укринформ, позовавайки се на пресслужбата на Европейската комисия.

Сред пристигналите в украинската столица на 2 февруари са Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент по европейските въпроси, отговаряща за цифровата ера; Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент по икономиката; Жозеп Борел, ръководител на дипломацията; Марош Шефчович, вицепрезидент по междуведомствените отношения и прогнозирането; вицепрезидент по ценностите ​и прозрачността Вера Йоурова; вицепрезидент за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас, комисар по заетостта и социалните права Николас Шмит, комисар по икономиката Паоло Джентилони, комисар по земеделието Януш Войчеховски, комисар по правосъдието Дидие Рейндерс, комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, комисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич, комисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархели, комисарят по околната среда Виргиниус Синкявичюс, комисарят по финансовите услуги Майрид Макгинес.

"Посещението на колегията е ясен символ на подкрепата на Европейската комисия за Украйна в лицето на непредизвиканата и неоправдана руска агресия. Срещата на Комисията и правителството на Украйна ще даде възможност за обмен на мнения по много области на сътрудничество между ЕС и Украйна и да обсъдим бъдещото възстановяване, както и европейския път на страната. Това също е възможност за задълбочаване на сътрудничеството с Украйна", се казва в изявление на Европейската комисия.

Днес Киев ще бъде домакин на среща на членовете на Колегиума на Европейската комисия, начело с председателя на тази европейска институция Урсула фон дер Лайен, с правителството на Украйна. Темите за обсъждане ще бъдат подкрепа на Украйна в борбата срещу руската агресия, координиране на усилията за възстановяване на Украйна, продължаване на ключови реформи и приближаване на Украйна към членство в Европейския съюз.

В петък председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се срещнат с президента Володимир Зеленски.

Утре, 3 февруари, Украйна ще бъде домакин на 24-ата среща на върха ЕС-Украйна.