Председателят на "Европейската народна партия" (ЕНП) Манфред Вебер иска Европейският парламент да използва бърза процедура за гласуване на плановете за увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси в помощ на Украйна още този месец, това е заявил той в писмо до председателя на парламента Роберта Мецола, получено от POLITICO в прегледа на актуалните теми Brussels Playbook.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.



"С оглед на спешната необходимост да се помогне на Украйна да попълни своите запаси от боеприпаси, групата на ЕНП би искала спешна процедура съгласно член 163 от Правилника за дейността на парламента“, е написал Вебер в писмото си от 5 май.

Часовникът тиктака: ЕС обеща да достави на Украйна 1 милион снаряда през следващата година, но има опасения, че може да не изпълни обещанието си да произведе на континента необходимото количество.

През март министрите на ЕС поискаха от Брюксел да излезе със закон за използване на бюджета на ЕС за увеличаване на капацитета за производство на отбрана в Европа за постигане на тези цели.

Миналата седмица Комисията одобри планове за увеличаване на капацитета на ЕС за производство на боеприпаси чрез инжекция от 500 милиона евро (973 милиона лева) от бюджета на ЕС в европейски заводи за снаряди, за да се стимулира производството на оръжия, съчетано със съфинансиране от около 500 милиона евро от страни-членки и други източници.

Проектозаконът, наречен "Закон в подкрепа на производството на боеприпаси“, има за цел да произведе 1 милион патрона в рамките на една година.

Но комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон не успя да ускори законопроекта, за да заобиколи дългите процедури на парламентарните комисии с надеждата, че евродепутатите ще решат сами да ускорят законопроекта.

Депутатите ще обсъдят предложението на Комисията на пленарната сесия в понеделник, но това, което трябваше да бъде първа размяна на мнения, ще се превърне в дебат дали да се ускори законопроектът, тъй като Вебер иска депутатите да гласуват още във вторник дали да се използва бързата процедура.

Служител е заявил за Playbook, че това ще изисква гласуване в понеделник, за да се добави точката към дневния ред.

Лидерите на политически групи са готови да обсъдят предложението в четвъртък, докато окончателното гласуване за одобряване на законопроекта за боеприпасите "може да бъде насрочено“ за сесия за гласуване в края на този месец, предложи Вебер.