Европа трябва да постигне по-голяма автономия от САЩ, за да не гледа назад към резултатите от всеки избори в страната. Това заяви френският външен министър Катрин Колона в интервю за вестник Le Parisien.

"Просто казвам, че ако европейците не искат да живеят в напрежение преди всеки вот в САЩ, тогава трябва да намерят начин да бъдат по-автономни“, подчерта Колона, добавяйки, че "това не означава повече дистанция от САЩ“.

Коментирайки резултатите от междинните избори в САЩ, министърът изрази мнение, че републиканците "показаха не толкова изключителни резултати, колкото се очакваше". В същото време Колона предупреди, че е твърде рано да се правят окончателни заключения, докато резултатите от гласуването не бъдат обработени навсякъде.

Междинните избори в САЩ се проведоха на 8 ноември. Преброяването на гласовете обаче все още продължава, а републиканците не са спечелили мнозинство дори в Камарата на представителите. Съдбата на Сената ще бъде решена на 6 декември на втория тур на изборите в Джорджия.