Европейските сили заявиха, че имат "сериозни съмнения“ относно ангажимента на Иран към ново ядрено споразумение след преговорите, продължили почти 18 месеца, пише Bloomberg.

Правителствата на Франция, Германия и Обединеното кралство излязоха със съвместно изявление в събота, посветено на последните искания на Ислямската република.

"В светлината на неуспеха на Иран да сключи споразумението на масата, ние ще се консултираме с нашите международни партньори как най-добре да се справим с продължаващата ядрена ескалация на Иран“, заявяват европейските правителства.

Международната агенция за атомна енергия ще проведе едноседмично заседание на борда на директорите в централата си във Виена от понеделник, като сделката с Иран ще бъде основна тема за разговори.

МААЕ, ядреният орган на ООН, обяви в сряда, че Иран е увеличил запасите си от обогатен уран през предходните три месеца.

По това време генералният директор Рафаел Мариано Гроси заяви, че е "все по-загрижен, че Иран не се е консултирал с агенцията по нерешените въпроси, свързани с гаранциите. Няма напредък към разрешаването им“.

Преговорите за ограничаване на ядрените дейности на Техеран в замяна на облекчаване на санкциите, включително тези за износа на петрол, са в решителна фаза, след като европейските преговарящи предложиха окончателен проект на споразумение от 25 страници след почти година и половина преговори.

След сигнали, че връщането към споразумението от 2015 г. може да е неизбежно, страните сега се примиряват с - в най-добрия случай - повече забавяния, протакане на преговорите и предотвратяване на Иран да увеличи продажбите си на суров петрол.

Ядреното споразумение се разпадна, след като тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли САЩ през 2018 г. и отново наложи санкции. В отговор иранските власти разшириха ядрената програма на страната.

Координаторът на така наречения Съвместен всеобхватен план за действие, или СВПД, "направи допълнителни промени, които ни тласнаха до границите на нашата гъвкавост“, подчертават Обединеното кралство, Германия и Франция в събота.

"За съжаление Иран избра да не се възползва от тази критична дипломатическа възможност. Вместо това Иран продължава да ескалира ядрената си програма далеч отвъд това, което би могло да бъде правдоподобно оправдано от граждански причини.