През 2023 година потоците на втечнен природен газ (ВПГ) от европейските терминали в газотранспортната система на Общността са били рекордно високи за целия период на наблюдение и са надхвърлили 131 милиарда кубически метра, показват данни на Gas Infrastructure Europe.

Постъпленията на ВПГ от терминалите в европейската газопреносна система са намалели през декември след увеличение през предходния месец. В края на декември те възлизат на 11,36 милиарда кубически метра, което е с 4% по-малко от ноември и с 6% по-малко от миналата година. Тази цифра е втората рекордна за декември в историята. Предишният връх бе регистриран през декември 2022 година.

Общо през 2023 година постъпленията на ВПГ от терминалите в европейската газотранспортна система възлизат на около 131,22 милиарда кубически метра - с 1,9% повече от предходната година. По този начин вносът на ВПГ от европейските страни миналата година стана рекордно висок за целия период на наблюдение.

През 2023 година ВПГ е на първо място по дял сред източниците за производство на газ в Европа - 40%, сочат данни на Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи към 29 декември. На второ място с дял от 29% са доставките от Северно море (основно норвежки газ), на трето място с 11% са доставките от Северна Африка.

Делът на газовите доставки от Изток (руски газ, газови доставки от Украйна, както и европейски компании, добиващи газ от украинските подземни газови хранилища) се е увеличил до 9,7%.