Трета вълна от прах от Сахара се разпространява из Европа само в рамките на две седмици, съобщава The Watchers.

Изключително интензивните нива на прах над Стария континент влошават качеството на въздуха, което показва промяна в моделите на атмосферна циркулация.

Съобщава се, че Иберийският полуостров, както и части от Франция и Германия, имат високи концентрации на прахови частици. Това съвпада с високи концентрации на брезов прашец във въздуха, които могат да засегнат хора с респираторни заболявания.

Въпреки че струите прах от Сахара често достигат до Европа, през последните години се наблюдава увеличаване на интензивността и честотата на подобни явления. Това може да се дължи на промени в характера на атмосферната циркулация, обяснява изданието.

"Последният прашен облак от Сахара е трети по ред за последните две седмици и е свързан с метеорологичните условия, довели до затопляне в Западна Европа през последните дни“, пояснява старши учен от програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята –"Коперник“.

Предишните два облака преминаха предимно над Средиземно море и Южна Европа, въпреки че някои ефекти бяха наблюдавани чак на север до Скандинавия.