Тежката суша в Европа през последните години понижи сериозно нивата на подпочвените води и сега континентът е на ръба на природна катастрофа. Това показват резултатите от изследване на учени, представени в изданието Geophysical Research Letters, съобщава британският национален ежедневник The Independent.

През летните месеци на 2018 г. и 2019 г. имаше сериозен недостиг на вода в Централна Европа. Оттогава не е имало значително повишаване на нивата на подпочвените води, които остават постоянно ниски.

Тежката суша уврежда естествените местообитания, засяга селското стопанство и създава голям недостиг на енергия, показва проучването. Ефектите от тази продължителна суша бяха очевидни в Европа през лятото на 2022 г.

Пресъхналите речни корита се отразиха сериозно както на природата, така и на хората.

Много водни видове загубиха местообитанията си, докато сухата почва създаде редица проблеми за селското стопанство.

Недостигът на енергия в Европа също се изостри. Без достатъчно количество вода за охлаждане, атомните електроцентрали във Франция не могат да генерират достатъчно електричество. Водноелектрическите централи също трудно изпълняват функциите си поради липсата на вода.

За да събере своите данни, екипът е използвал сателитна гравиметрия, чрез която да наблюдава световните подземни водни ресурси и да документира промените, наблюдавани в продължение на няколко години. За целта са използвани сателити близнаци, които обикалят около Земята в полярна орбита на височина малко под 490 км.  Те представят данни за общата маса, от която след това се изваждат промените в реките и езерата. Почвената влага, снегът и ледът също се изваждат и накрая остават само подпочвените води.

Разстоянието между сателитите е около 200 км. Движат се с около 30 000 км/ч, обикаляйки около Земята 15 пъти на ден. Могат да покрият цялата земна повърхност само след един месец, което означава, че могат да предоставят гравитационна карта на Земята ежемесечно.

Тези гравитационни карти обаче не могат да покажат точното количество подземни води на планетата, тъй като сателитите не правят разлика между море, езера или подземни води. За да се изчислят отделни маси за всяко водно тяло, са помогнали други партньори в проекта.

Резултатът от това сътрудничество показва, че ситуацията с водата в Европа вече е станала много несигурна.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова