Европейската комисия одобри предварителна оценка на първото искане на Румъния за плащане в размер на 2,6 млрд. евро, от които 1,8 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и 0,8 млрд. евро под формата на заеми, в рамките на механизма за възстановяване и устойчивост, съобщиха от изпълнителния орган на ЕС.

На 31 май 2022 г. Румъния представи на Комисията искане за изплащане на средства въз основа на постигането на 21 основни етапа и цели, избрани в решението за изпълнение на Съвета за първия транш.

"Имам добри новини за Румъния. Постигнат е достатъчен напредък по Националния план за възстановяване и устойчивост и Румъния вече е готова да получи първото плащане по линия на програмата NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, Румъния ще получи 2,6 млрд. евро в резултат на добрия и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции по плана", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че много от 21-те основни етапа ще допринесат за екологичния преход на Румъния чрез мерки за декарбонизация на икономиката и насърчаване на устойчив транспорт, с акцент върху развитието на железопътната инфраструктура.

"Поздравления за Румъния за изпълнението на първите 21 основни етапа и цели, заложени в плана за възстановяване и устойчивост. Много от тях ще допринесат за екологичния преход на Румъния чрез мерки за декарбонизация на икономиката и насърчаване на устойчив транспорт, с акцент върху развитието на железопътната инфраструктура. Румъния също така подобрява данъчната си администрация и образователната си система, както и борбата с корупцията. След като оценката на Комисията бъде разгледана и одобрена от държавите членки, Румъния ще получи безвъзмездни средства и заеми на стойност 2,6 млрд. евро, които ще помогнат за създаването на по-устойчива икономика със значителни ползи за гражданите и предприятията", заяви Домбровскис.

Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони добави, че Румъния е укрепила своите системи за одит и контрол, които са от съществено значение, за да се гарантира, че средствата носят максимални ползи за гражданите и предприятията.

"Днес даваме зелена светлина на първото искане за плащане на Румъния по механизма за възстановяване и устойчивост, след като заключихме, че тя е изпълнила първите 21 основни етапа и цели от амбициозния си план. Те включват важни реформи за декарбонизиране на румънската икономика, подобряване на функционирането на публичната администрация и засилване на икономическата и социалната устойчивост. Румъния също така укрепи своите системи за одит и контрол, които са от съществено значение, за да се гарантира, че средствата от следващото поколение на ЕС носят максимални ползи за гражданите и предприятията. След като Съветът даде съгласието си, Комисията ще отпусне 2,6 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства: така необходимият стимул за доверие в тези трудни времена за всички наши икономики и силен стимул за Румъния да продължи по пътя на инвестициите и реформите", заяви Паоло Джентилони.

Комисията изпрати на Икономическия и финансов комитет (ИФК) своята предварителна положителна оценка на изпълнението от страна на Румъния на необходимите етапи за това плащане, като поиска неговото становище, и ще вземе предвид становището на ИФК, което ще бъде публикувано най-късно до четири седмици.

След становището на ИФК Комисията ще вземе окончателното решение за изплащане на средствата.

Планът за възстановяване и устойчивост на Румъния включва широк набор от инвестиционни мерки и реформи, групирани в 15 тематични компонента. Тя възлиза на 29,2 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и заеми, от които 13% (3,7 млрд. евро) вече са изплатени на Румъния като предварително финансиране.

Плащанията зависят от резултатите и от това дали държавите членки изпълняват инвестициите и реформите, посочени в техните планове за възстановяване и устойчивост.