Днес следобед евродепутатите ще обсъдят с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел отговора на ЕС на протестите и екзекуциите в Иран, съобщиха за Агенция "Фокус" от Пресслужбата на ЕП.

Резолюцията ще бъде подложена на гласуване в четвъртък.

Въпреки международната критика, Иран осъди на смърт много протестиращи и продължава да екзекутира хора, арестувани по време на скорошните демонстрации.

Върховният комисар на ООН по правата на човека нарече тези смъртни присъди "държавно санкционирано убийство" и заяви, че иранското правителство използва екзекуциите, за да сплашва населението и да потушава несъгласието.

Докато ЕС обсъжда четвърти кръг от санкции заради репресиите на режима и военната подкрепа на Иран за Русия, някои държави членки призоваха ЕС да класифицира Корпуса на гвардейците на ислямската революция като терористична организация.

Демонстрациите започнаха в средата на септември в Иран, след като млада жена, Махса Амини, загина в ареста след задържане от "нравствена“ полиция по обвинения за нарушаване на строгите правила за носене на хиджаб. Стотици хора бяха убити по време на последвалите протести, а хиляди бяха арестувани заради бруталните репресии от страна на правителството.