Нови задължителни правила на ЕС за увеличаване на равновесието между половете в дружествата ще дебатират евродепутатите на второ четене, съобщиха 

от пресслужбата на ЕП.

Всички големи публични дружества в ЕС ще трябва да предприемат мерки за увеличаване на присъствието на жените в управителните органи.

Така наречената директива "Жените в управителните съвети" (Women on Boards), която евродепутатите ще обсъдят във вторник сутринта, ще въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, за да се гарантира, че до 1 юли 2026 г. поне 40% от длъжностите на директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности ще бъдат заети от по-слабо представения пол. Малките и средните предприятия (с по-малко от 250 служители) ще бъдат изключени от обхвата на директивата.

Съгласно новите правила държавите членки ще трябва да въведат възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружествата, които не спазват открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган също така ще може да анулира избрания от дружеството съвет на директорите, ако той нарушава принципите на директивата.

След като бъде официално одобрена от Парламента, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години. Понастоящем само 30,6 % от членовете на управителните съвети на най-големите публично търгувани дружества в ЕС са жени, като между държавите-членки има значителни разлики (от 45,3 % във Франция до 8,5 % в Кипър).