Европейският съюз трябва да подкрепи Украйна с всичко необходимо за победата й срещу Русия. Това се казва в резолюция, приета от евродепутатите по-рано през деня, се казва в прессъобщение от Европейския парламент.

В текста, приет с 451 гласа "за“, 46 "против“ и 49 "въздържал се“, членовете на ЕП правят преглед на двете години от началото на войната Украйна на 24 февруари 2022 г. Подчертавайки как войната е променила из основи геополитическото положение в Европа и извън нея, те посочват, че основната цел е Украйна да спечели войната, като предупреждава за сериозни последици, ако това не се случи. Евродепутатите отбелязват, че други авторитарни режими наблюдават как се развива войната и преценяват възможностите, с които разполагат, за да упражняват агресивни външни политики.

За да спечели Киев, не трябва да има "самоналожено ограничение на военната помощ за Украйна“, като Парламентът потвърждава необходимостта да предостави на страната всичко необходимо, за да си възвърне пълния контрол върху международно признатата ѝ територия.

Снабдяване на Украйна с боеприпаси, ракети и системи за противовъздушна отбрана

Евродепутатите изтъкват, че все още има огромни различия във военната подкрепа, предоставяна от държавите членки на ЕС на Украйна, и призовават за извършване на необходимите инвестиции в европейската отбранителна промишлена база. Това е от първостепенно значение, за да се отговори на нуждите на Украйна и да се възстановят изчерпаните запаси в ЕС. Евродепутатите изброяват усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, ракети с далечен обсег на действие като например TAURUS, Storm Shadow/SCALP, различни видове артилерия и боеприпаси (155 mm по-специално) и дронове и оръжия за противодействие, като особено важни за Украйна.

Всички държави членки на ЕС и съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна във военно отношение с не по-малко от 0,25 % от техния БВП годишно, казват евродепутатите. Те също призовават страните от ЕС незабавно да започнат диалог с дружествата в областта на отбраната, за да се гарантира увеличаване на производството и доставките на боеприпаси, снаряди и ракети за Украйна, които трябва да бъдат приоритизирани пред поръчките от други трети държави. Освен това те призовават Камарата на представителите на САЩ да приеме своя пакет за военна помощ за Украйна без по-нататъшно забавяне.

Руските активи трябва да бъдат конфискувани

В резолюцията се подчертава спешната необходимост от стабилен правен режим, позволяващ конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС, и използването им за реконструкцията на Украйна и за обезщетение на жертвите на войната. Русия трябва да бъде задължена да изплаща наложените ѝ репарации, за да гарантира, че тя ще допринесе значително за реконструкцията на Украйна.

Евродепутатите също така призовават ЕС да запази и разшири политиката си на санкции срещу Русия и Беларус. Това включва забрана на руския внос на уран и металургия в ЕС, прекратяване на сътрудничество с руския ядрен сектор и налагане на пълно ембарго върху вноса от ЕС на руски селскостопански и рибни продукти, както и на изкопаеми горива и втечнен природен газ, транспортирани по море по тръбопроводи.

Парламентът също така осъжда всички онези държави, дружества, сдружения и физически лица, които помагат на Москва да заобиколи ограничителните мерки на ЕС, като заявява, че тези разрушителни практики следва да бъдат криминализирани на равнище ЕС.