По сигнал на еврейската общност в Северна Македония председателят на българското сдружение "Цар Борис III“ в Охрид Томе Блажески е призован за разпит в Основната прокуратура в петък, 28 април, съобщава македонската телевизия "Алфа“.

Според подадените сигнали Блаженски е заподозрян в разпалване на национална, расова и религиозна омраза, раздори и нетърпимост, както и в подигравки с македонския народ. Наказателният кодекс на РСМ определя този вид престъпления като "тежки“ и предвижда наказание "лишаване от свобода“.  Към момента Прокуратурата работи по подадените сигнали и събира данни.

"Не искам някой да лежи в затвора за 10 години, а да се спре омаловажаването и дискриминацията на евреите чрез възхвала на нацизма и фашизма“, обясни председателят на Еврейската общност в Северна Македония Пепо Леви.

"Очаквам провокациите да спрат и еврейските жертви от Втората световна война да не бъдат политическа монета. Също така много съжалявам, че фашистки наратив или антисемитизъм се разпространява днес, през 2023 година, с безпрецедентни темпове и се подпалват масите в България и Македония. Това не е редно. И ние в Македония не можем да допуснем връщане на историята и пробуждането на фашизма чрез пропагандиране на сътрудниците на Хитлер", привежда телевизията думите на Пепо Леви.

"Нямаме нищо против сегашната съседна България, но ненужно се насажда омраза между българския и македонския народ, расте нетърпимостта. Вместо да правим гигантски стъпки към Европейския съюз, ние всички режем клона, на който седим“, допълни Леви.

Въпреки че културният клуб "Цар Борис III“ е заличен от Централния регистър, той не е изчезнал - поне в социалната мрежа Facebook, където самият Блажески обяви, че е бил призован на разпит в Прокуратурата. Активна е и групата, която насърчава откриването на клубове, представяйки "най-големите македонски революционери и актьори като българи“, отбелязва телевизията. "След това прилагат и снимки на стаи, в които има пакети с храни, които раздават от една година, като приканват всички българи в Македония, които имат нужда от помощ, да се свържат с тях“. Помещенията са целите със снимки на цар Борис III. Източници на телевизията обаче потвърждават, че "новосъздадените българи вече не ползват помещението в градската баня, където беше централата им, въпреки че са платили наема за него година напред“, допълва още медията.