Интензивното начало на сезона на горските пожари в Канада вече принуди повече от 30 000 души да напуснат домовете си и засегна производството на енергия в нейната основна провинция за производство на петрол, пише Sky News.

Премиерът Джъстин Трюдо посети Алберта в понеделник за актуална информация относно усилията за гасене на пожари от страна на войниците, изпратени да помогнат на регионалните екипи, които се борят с пожарите от четвъртък.

Очаква се в близките дни да се присъединят още войски, според местните власти.

Подполковник Бен Шмид, един от служителите на армията, които информираха г-н Трюдо, му каза, че прогнозата за практически липса на дъжд през следващите 10 дни е "голямо предизвикателство“.

Специални тревоги са обявени в Западна Канада и властите призоваха за бдителност с температурите в някои райони, които се очаква да достигнат 30 градуса по Целзий), с 10 до 15 градуса над нормалното.

Ранните, широко разпространени пожари предизвикаха масови евакуации и в един момент предотвратиха добива на 319 хилядиу барела петролен еквивалент на ден или 3,7% от националното производство.

До понеделник следобед 90 пожара горяха в Алберта, като 23 се смятаха за извън контрол.

На тази снимка, предоставена от правителството на Алберта, Канада, гори Eagle Wildfire, събота, 13 май 2023 г. Служители на горските пожари в Алберта казват, че горещото, сухо и ветровито време е довело до екстремни условия за пожари в провинцията.

Първите 11 дни на май поставиха сезонни топлинни рекорди в няколко части на провинцията, включително Едмънтън, според службата на Канада за околната среда и климатичните промени.