Паметниците на руския пълководец Александър Суворов и военноморския командир Фьодор Ушаков са демонтирани и "евакуирани“ от Херсон поради заплаха от обстрел или "терористични атаки“ от страна на украинските сили за сигурност. Това заяви председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов, предава ТАСС.

"Спасяват се не само хора. Според информацията, която имам, дори паметници се изнасят от Херсон. Както ми казаха жителите на града, днес са изнесени паметниците на Ушаков и Суворов. Много добре знаем как украинците обичат да се воюват с паметниците", каза Рогов в предаването "Соловьов Live".

На 18 октомври назначеният от Москва за изпълняващ длъжността губернатор на Херсонска област Володимир Салдо обяви, че цивилните от десния бряг на града и прилежащите му области ще бъдат преместени на левия бряг на Днепър поради заплаха от наводнение, което може да възникне, ако украинските военни ударят Каховската водноелектрическа централа. Той също така отбеляза, че Украйна струпва огромни сили в направленията Николаев и Кривой Рог. Властите обявиха планове за евакуация на между 50 000 и 60 000 души.