Гръцкият евродепутат Ева Кайли и още три лица, арестувани от белгийските власти по обвинения в корупция, ще се явят пред съдия по предварително разследване в сряда, съобщи федералната прокуратура на страната, предава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA.

"До момента шестима души са били извикани на разпит. Четирима от тях, включително евродепутат, са задържани. Тези заподозрени ще се явят пред съда в сряда“, се казва в официално изявление.

От текста става ясно също, че са конфискувани големи суми пари на различни места:600 000 евро в къщата на заподозрян; няколкостотин хиляди евро в хотел в Брюксел; и близо 150 000 евро в апартамент на евродепутат.

Делото на белгийските федерални следователи продължава повече от четири месеца и включва корупция, пране на пари и създаване на престъпна организация. В понеделник бяха извършени още претърсвания както в Белгия, така и в Италия. Извършени са общо 20 обиска (19 в частни домове и един в офиси на Европейския парламент), се казва още в съобщението.

Според съобщения в медиите обвиненията се отнасят до опит на чужда държава да повлияе на евродепутатите, за да насърчи благоприятни разпоредби.

Освен това председателят на Европейския парламент Роберта Мецола освободи Кайли от задълженията й на заместник-председател на ЕП.

"Нашият път на отворени, свободни, демократични общества е атакуван. Враговете на демокрацията […] няма да се спрат пред нищо. Твърди се, че тези злонамерени участници, свързани с авторитарни трети държави, използват като оръжие НПО, синдикати, лица, сътрудници и членове на Европейския парламент в опит да подчинят нашите процеси. Техните злонамерени планове се провалиха“, увери Мецола.