Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола реши да лиши Ева Кайли от правомощията на неин заместник. Това съобщи в събота италианската агенция ANSA, позовавайки се на представител на Европейския парламент.

"В светлината на продължаващото разследване от белгийските власти, председателят [на Европейския парламент Робърт] Мецола реши да отнеме всички правомощия, задачи и компетенции на заместник-председателя на Европейския парламент от Ева Кайли, решението влиза в сила незабавно“, цитира агенцията думите на представителя на Европейския парламент. Други подробности не се съобщават.

По-рано вестник France soir съобщи, че полицията е извършила 14 претърсвания в различни общини на Брюксел. По думите й разследването тече от юли 2022 г. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от страна на Катар и опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, по-специално на позицията на други депутати в Европейския парламент, в навечерието на подготовката за Световното първенство. Според вестника задържаните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати.

Белгийската прокуратура излезе с изявление, в което потвърди информацията за провеждането в петък на "антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток", но остави без коментар цялата останала информация на вестника, включително връзката на разследването с Мондиал 2022. По-късно AFP съобщи, че по този случай Кайли е била задържана в Брюксел. Според АНА-МПА тя е била изключена от гръцката партия ПАСОК - "Движение за промяна" с решение на председателя на партията Никос Андрулакис.