Азиатските акции се понижиха за шеста поредна сесия във вторник, след като подновеният скок на цените на енергията в Европа предизвика опасения от рецесия и тласна доходността на облигациите нагоре, като същевременно това тласна еврото до 20-годишно дъно, съобщава Euronews.

Референтните цени на газа в Европейския съюз скочиха с 13% за една нощ до рекорден връх, след като се удвоиха само за месец, за да бъдат 14 пъти по-високи от средното за последното десетилетие.

Анализатори от американската банка Citi предупредиха в понеделник, че инфлацията в Обединеното кралство може да достигне 18%, ако цените на енергията не бъдат ограничени, повече от девет пъти над целта на Банката на Англия. Инфлацията на потребителските цени за последно достигна такова ниво през 1976 г.

Европейските и британските производствени проучвания, които трябва да бъдат публикувани по-късно във вторник, се очаква да подчертаят щетите върху индустрията, като Германия продължава с отстъплението си.

Един анализатор посочва, че "тежката енергийна ситуация“ предполага, че пикът на инфлацията все още не е достигнат, с висок риск тя да остане висока за известно време без намесата на централните банки.

"Тогава не е изненадващо да видим щатския долар на почти многодесетилетни върхове спрямо падащо евро и (британска) лира“, отбелязва Тапас Стрикланд, директор по икономика в NAB.

Единната валута стигна до ,9937, след като отново падна под паритета с долара в понеделник – най-ниското ниво от почти 20 години – хваната между голяма енергийна криза в Европа и Федералният резерв на САЩ, който все още е в офанзива за ограничаване на инфлацията.

Обявеното затваряне за поддръжка на газопровода "Северен поток“, който доставя по-голямата част от руския газ за Европа, между 31 август и 2 септември допълнително засили страховете за недостиг и изпрати цените на природния газ в Европа в небесата.

"Това увеличава риска от значително забавяне на икономиката до края на годината“ в еврозоната, каза Шон Озбърн от "Скотиябанк“.

Германският канцлер Олаф Шолц, който работи за намаляване на енергийната зависимост на страната си от Русия, е в Канада тази седмица, за да подпише споразумение за бъдещи доставки на чист водород за Германия. Но междувременно той каза, че ще е необходим природен газ.

Унгария, която е силно зависима от руските доставки, отбеляза спад на форинта до най-ниското си ниво спрямо долара, при 411 форинта за долар.

"Дамоклевият меч, висящ над Европа, е тук, за да остане“, предупреди Кит Жукес, анализатор в Société Générale.

А седмицата заплашва да бъде още по-болезнена за еврото, тъй като "лошите PMI индикатори във вторник може да са достатъчни, за да закотвят еврото под един долар“, предупреждава той.

Някои анализатори смятат, че еврото ще спадне още повече с наближаването на зимата. Но за Шон Обсорн "доларът вече се е покачил много високо и не сме убедени, че ще стигне още повече в средносрочен план“.

Превод и редакция: Иван Христов