Обществената подкрепа от Запада за нидерландеца Марк Рюте да стане следващият генерален секретар на НАТО нараства, но той все още трябва да си осигури решаваща подкрепа сред членовете от Източна Европа, пише Euractiv.

Отиващият си нидерландски министър-председател от месеци е основен претендент да заеме мястото на Йенс Столтенберг начело на западния военен алианс и дори стана "официален кандидат", което означава, че сериозно търси подкрепа.

Пътят му към висшия пост в НАТО изглежда се оправи значително в четвъртък (22 февруари), когато Вашингтон, Лондон и Берлин изразиха официалната си подкрепа - първата публична подкрепа, откакто той се включи в надпреварата.

Но това бързо бе засенчено от съобщенията, че румънският президент Клаус Йоханис също може да се включи в надпреварата.

Експертите в Румъния предполагат, че Йоханис си търси работа, тъй като е изкарал два петгодишни мандата и не може да се кандидатира отново за президент, когато мандатът му изтече през декември.

Независимо дали говори сериозно или не, споменаването на името му подчертава, че Рюте ще трябва да убеди източноевропейските членове на НАТО да го подкрепят, след като те от години желаят този пост.

Назначаването на нов генерален секретар се извършва след неофициален, неформален и закрит процес, включващ няколко критерия, които се вземат предвид, като готовност, пол, но също така и националност и национални военни разходи, което затруднява получаването на ясна представа за това кой ще заеме длъжността.

Най-важното е, че подкрепата на Съединените щати, най-големият харчещ за отбрана и най-голямата армия в НАТО, се възприема сред членовете като почти печат за одобрение.

Мандатът на Столтенберг ще изтече на 1 октомври, след десет години работа.

Усилията за избор на най-подходящия заместник на норвежеца и преди бяха безрезултатни. Мандатът му вече беше подновяван няколко пъти, включително два пъти след началото на войната в Украйна, тъй като членовете на НАТО предпочитаха да държат алианса в сигурни ръце по време на война.

Изток срещу Запад

По време на срещата на министрите на отбраната на НАТО миналата седмица кандидатурата на Рюте е получила подкрепата на около две трети от членовете на НАТО, съобщиха източници на Euractiv.

Въпреки това Рюте е изправен пред две основни пречки: неговата националност и фактът, че доскоро никога не се е застъпвал за увеличаване на разходите за отбрана.

От всички генерални секретари в 75-годишната история на НАТО трима са идвали от Нидерландия, като са ръководили алианса в продължение на повече от двадесет години. В същото време нито един от тях не е идвал от Изтока.

Йоханис е от Изтока, но не е твърде предпазлив към Русия и винаги е обещавал да увеличи разходите за отбрана.

Румъния присъства в алианса с Мирча Геоан, заместник на Столтенберг от близо пет години, но идеята за предлагане на Йоханис за ръководител на алианса е била подхвърляна в коридорите на алианса още от началото на войната в Украйна през 2022 г. - макар и никога публично.

Други източноевропейци също са проявявали интерес, като например бившият латвийски министър-председател, а сега министър на външните работи Кришянис Кариниш, или естонският министър-председател Кая Калас, и двамата смятани за подходящи.

Но за западните членове на НАТО посочването на някой от Източна Европа, която традиционно е по-ястребово настроена към Москва, може да изпрати твърде силен сигнал за конфронтация с Москва, като същевременно се остави настрана въпросът за Китай.

Турция от своя страна твърди, че се нуждае от уверенията на Рюте, че ще вземе сериозно под внимание заплахата от тероризъм, и лобира за отпадане на ограниченията за износ на оръжия между съюзниците.

Дискусиите между членовете на НАТО продължават, като споразумение ще бъде постигнато "скоро", заяви един от дипломатите пред Euractiv, тъй като предстоящите пазарлъци за разпределение на висшите длъжности в ЕС след изборите през юни и изборите в САЩ могат да забавят или усложнят процеса.

Хора, запознати с процеса, заявиха, че името ще бъде разкрито по време на срещата на външните министри на 3-4 април, когато официални лица и политици ще отбележат и 75-годишнината на алианса.

Следващият генерален секретар обаче ще наследи Столтенберг едва през есента, което ще остави норвежеца да председателства срещата на върха на лидерите във Вашингтон от 9 до 11 юли.