В опит да увеличи политическото си влияние в най-бедната страна в ЕС, Българската социалистическа партия (БСП), която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС), обяви тази седмица официален ход за формиране на широка коалиция с проруски и националистически партии, пише Euractiv.

Българската социалистическа партия винаги е поддържала ясна проруска позиция, защото е пряк наследник на тоталитарната комунистическа партия, управлявала България след Втората световна война до рухването на съветската система в Източна Европа през 1989 г., отбелязва изданието.

Лидерът на партията Корнелия Нинова започна да променя ляво-прогресивния политически характер на партията в посока националистическа реторика. В момента БСП има 10% от депутатите в българския парламент.

"Ние сме против знамето, което Партията на европейските социалисти (ПЕС) развява през последните години за прилагане на Истанбулската конвенция, за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол, като социален пол. Не одобряваме ПЕС да обяви санкции срещу Русия за предоставяне на оръжие на Украйна“, обясни Нинова.

"Щастлива съм от победата на (Роберт) Фицо в Словакия“, коментира Нинова в интервю за bTV във вторник. Тя обясни "патриотичния завой" на БСП с промените на световно ниво.

"Махалото се движи от крайния либерализъм към другата крайност – фашизма. Трябва да го спрем по средата“, заяви Нинова и посочи мотото на патриотичното обединение – "защита на българските интереси в рамките на ЕС“.

Първият тест за българската "националистическа левица“ ще бъдат европейските избори през юни, където БСП ще се състезава с, както я наричат в Euractiv, "радикалната проруска евроскептична партия“ "Възраждане“, която настоява за прекратяване на членството на България в НАТО и поставя под въпрос членството на страната в ЕС.

Нинова обяви, че новият ляв националистически блок ще включва 16 партии, с които БСП работи на последните местни избори в края на октомври.

"Всички партии ще направят мрежа. Ще излезем с политически документ, с декларация за какво се обединяваме", заяви Нинова.

Сред партиите, с които БСП работи на местните избори, са радикалната антиевропейска проруска и пропутинска партия Атака, оглавявана от Волен Сидеров, която също вече е част от коалицията, както и русофилската формация на Николай Малинов , който в момента е изправен пред български съд по обвинения в шпионаж в полза на руски олигарси.