Крайнодясната проруска партия "Възраждане" се присъедини към крайнодясната група "Идентичност и демокрация" (ИД) в Европейския парламент, обявиха в сряда депутати от евроскептичната българска партия след посещение в Москва по покана на партията на Владимир Путин "Единна Русия", пише Euractiv.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

В България "Възраждане" е третата по големина политическа сила в националния парламент, което им дава възможност да имат до четирима от общо 17-те български евродепутати в Европейския парламент - което несъмнено би помогнало на ИД, която в момента е шестата по големина група в Европейския парламент с 59 членове.

Според последните прогнози за изборите в ЕС се очаква групата на ИД да се класира на трето място, като спечели 92 места в новия парламент на ЕС.

"Може би вече знаете, че ние сме част от Идентичност и демокрация, а целта на нашата политическа организация е да постигнем такъв резултат на предстоящите парламентарни избори, че да вкараме колкото се може повече представители в Европейския парламент", заяви депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов за присъединяването към крайнодясната партия, която включва "Националния сбор" на Льо Пен, "Лига" на Матео Салвини и "Алтернатива за Германия" (AfD) на Алис Вайдел.

Пътуването до Русия

Коментирайки пътуването на "Възраждане" до Русия, депутатът Коста Стоянов заяви, че партията му е получила покани за участие в много събития и през последните шест месеца е присъствала на събития в 12 държави.

По отношение на пътуването до Москва партията заяви, че е получила покана от партията на Путин за участие във форума "За свободата на народите" в Москва миналия месец.

"От Европейския съюз участвахме само ние от България, само ние бяхме представителите на "Възраждане", заяви Стоянов и добави, че форумът се е провел в Москва и е бил домакинстван от заместник-председателя на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев и руския външен министър Сергей Лавров.

На форума "За свободата на народите" е била обсъдена борбата срещу съвременните форми на неоколониализъм, посочва Стоянов, цитиран от държавната информационна агенция БТА.

Той допълва, че формално е бил ръководител на делегацията, тъй като е ръководител на парламентарното измерение на Централноевропейската инициатива в българския парламент. Заедно с него са пътували българските депутати от "Възраждане" Ангел Георгиев и Ивелин Първанов.

Депутатите от "Възраждане" твърдят, че са имали "доста позитивен разговор" с руските представители.

"Говорихме за бъдещите отношения между България и Русия, защото ние сме организация, която иска да гради мостове, а не да ги руши", заявява Стоянов.

Няколко месеца след началото на руската инвазия в Украйна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се опитва да посети Украйна, но е експулсиран от украинските власти. След завръщането си в България той заяви, че му е било забранено да посещава Украйна в продължение на 10 години, тъй като българските специални служби са докладвали на Киев, че е руски шпионин.

Проевропейските сили реагират

Критики към "Възраждане" отправиха депутати от проевропейската коалиция ПП-ДБ, която е част от българското правителство, които поискаха да се забрани на депутатите от "Възраждане" да участват в парламентарните комисии, защото е посетила Дипломатическия институт в Москва.

"Няма как български депутати да бъдат на посещение в центъра за набиране на (шпиони) в Москва", коментира депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ повдигна въпроса за достъпа до класифицирана информация, какъвто ползват депутатите от парламентарната комисия по отбрана.

"Има изключително чувствителни данни за това какво изпращаме на Украйна и за въоръжението на България", коментира Мирчев и напомни, че Руската федерация е обявила България за вражеска държава.

"Само си помислете какви данни могат да бъдат прехвърлени там", коментира той.