Малко вероятно е Брюксел да отстъпи от искането си Полша да спазва европейските ценности, за да получи средства за възстановяване след пандемията въпреки заплахите от Варшава, че може да блокира вземането на важни решения в Европейския съюз, пише брюкселския портал Euractiv.

Полша отговаря на условията за 24 милиарда евро безвъзмездни средства и 11,5 милиарда евро много евтини заеми от фонда, предназначен да помогне на държавите членки да станат по-екологични и по-дигитализирани, докато икономиките им се възстановяват от пандемията. Но парите са замразени, защото управляващата партия "Право и Справедливост“ в Полша не иска да отмени промените в съдебната система, въведени през последните седем години, въпреки че Върховният съд на ЕС ги обяви за несъвместими с договорите на ЕС.

С наближаващите избори догодина ръководителят на националистическата ПиС Ярослав Качински и други високопоставени партийни служители ескалираха своята риторика срещу Брюксел, настоявайки, че Полша няма да прави отстъпки.

Говорителят на полската управляваща партия Радослав Фогиел заяви пред радио Wnet в сряда, че изпълнителната власт на ЕС няма думата в съдебните дела и решението й да замрази средствата на Полша е политическо.

"Полша ще прилага много стриктно прерогативите, с които разполага и в същото време ние много стриктно ще се уверим, че... Европейската комисия не навлиза в области, в които договорите не й дават компетенции“, категоричен е той.

Заплахата на Варшава е, че ако средствата не бъдат отключени, тя може да блокира решенията на 27-членния ЕС в области, където се изисква единодушие: външна политика и политика на сигурност, данъчно облагане или финанси.

Варшава използва този лост, за да се опита да получи плащанията от ЕС по-рано тази година, като временно блокира приемането от ЕС на глобално договорения минимален корпоративен данък. Но, като цяло, тази риторика досега не успя да впечатли ЕС.

"Комисията не е много загрижена от подобни заплахи“, подчерта високопоставен служител на ЕС, добавяйки, че ПиС "тества идеята за "враг“ за изборите“.

"Малко вероятно е Комисията да намали своите изисквания, които така или иначе са доста минималистични и които са договорени с полското правителство“, добави служителят.

Втори високопоставен служител на ЕС казва, че въпреки че може да има известно място за компромис, ценностите на ЕС трябва да бъдат спазвани.

"Инициативата сега е на полска страна. Не виждам каква инициатива може да предприеме ЕС на този етап“, отбелязва служителят.

Според коментара на Euractiv, Варшава иска да получи парите на ЕС, за да впечатли избирателите, които сега се борят с пика на инфлацията.

Планът на Варшава за изразходване на средствата включва 3,7 милиарда евро за вятърна ферма в Балтийско море, за да разнообрази своя енергиен микс далеч от въглища и 1,4 милиарда евро за лаптопи и високоскоростен интернет за училища в по-слабо развитите райони.

Без средствата полските болници и медицинските университети няма да получат 4,4 милиарда евро, за да се подготвят за бъдещи извънредни ситуации в здравеопазването, а плановете могат да бъдат изложени на риск за 47 500 места в детски ясли за насърчаване на участието на жените в работната сила.

Превод и редакция: Иван Христов