Естония призова страните от Европейския съюз да създадат механизъм за съвместни покупки на военно оборудване за Украйна, подобно на този за ваксините срещу COVID-19. Това обяви министър-председателят на балтийската страна Кая Калас при пристигането си на срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщава германският вестник Die Zeit.

"Наложително е да ускорим предоставянето на военна помощ на Украйна. Мисля, че всички погледнахме какво имаме на склад, но трябва да направим повече и да изпратим ясен сигнал на европейската отбранителна индустрия да произвежда повече. Мисля, че можем да използваме механизъм, подобен на този, използван в случая с ваксините, т.е. европейските страни ще отделят средства, Европейската комисия ще закупи и след това то оборудването - ще бъде изпратено директно в Украйна", цитира изданието думите на Калас.

Тя също така призовава за международен специален наказателен съд, който да подведе под отговорност виновните за войната в Украйна. Руските активи също трябва да бъдат конфискувани в страните от ЕС, за да се плати за възстановяването на Украйна.