Министерството на външните работи на Естония експулсира още един от руските дипломати в страната заради действия, "подкопаващи сигурността и конституционния ред", се казва в съобщение на официалната интернет страница на външнополитическото ведомство в Талин.

"Дейностите на това лице са в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, той трябва да напусне Естония до 29 март“, се казва в изявлението.

По-рано през деня естонското МВнР привика временния шарже д'афер на руското посолство и му връчи съответната дипломатическа нота. Според естонското външно министерство дипломатът "пряко и активно" е участвал в "подкопаването на сигурността и конституционния ред" на страната. Служителят на руското посолство разпространява "пропаганда, оправдаваща военните действия на Русия и разделяща естонското общество", поясниха още от министерството.

По-рано Москва, в отговор на решението на Талин да намали броя на служителите на руското посолство, понижи нивото на своя дипломатически представител в страната до шарже д'афер. Руското външно министерство заяви, че естонските власти през последните години "целенасочено унищожават цялата гама от отношенията" с Москва, припомня ТАСС.