Естония е отделила 916 405 евро от държавния бюджет за демонтиране и преместване на съветски паметници, съобщава ERR News.

Руската инвазия в Украйна доведе до инициативата за премахване на пропагандни обекти, оставени от съветския режим. Прессаташето на правителството в Талин Евгения Вара заяви, че Министерството на отбраната е отпуснало 916 405 евро за разрушаване и преместване на съветски паметници.

Преди две седмици бе отпусната допълнителна сума от около 60 000 евро на работна група, създадена от правителството за дейностите по демонтажа. По негови оценки 244 от регистрираните 322 цели трябва да бъдат демонтирани.

До началото на януари са премахнати още 56 паметника. Четири паметника изискват специален подход поради естеството си, тъй като се намират в гробища, докато 74 обекта са оценени като неутрални и няма да бъдат нито демонтирани, нито трансформирани.

Демонтажът, преместването и трансформирането на паметници се извършват от общините, с изключение на случаите, когато някои от обектите се намират в гробищата. Останалото се прави от държавата. Уточнява се, че във връзка с действията на властите останките на около 830 души са препогребани.

Един от най-сложните случаи е свързан с прехвърлянето на танк от Втората световна война в Нарва, на границата с Русия. Той се намираше се в покрайнините на града и бе мемориал, посветен на загиналите войници от съветската страна.