Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар е помолил президента на Косово Вьоса Османи и премиера на най-младата държава на Балканите Албин Курти да отложат решението за смяна на регистрационните номера с 10 месеца, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

"Не е тайна, че поискахме по-дълъг срок за изпълнение, настояваме за още 10 месеца. Бих искал това да се случи. Това не е искане само на САЩ, но и на всички страни от Голямата петорка. И това е така, защото ние сме страните, които най-много подкрепят Косово. Смятаме, че е важно, когато даваме препоръки, хората да ги слушат“, заяви Ескобар. Той добави, че не е получил потвърждение от Османи и Курти, че ще приемат това искане.

"Все още чакам. Знам, че други представители на т.нар. квинта ще дойдат, (Мирослав) Лайчак ще бъде тук. Искам да съм сигурен, че хората, участващи в преговорите, ще чуят положителен отговор“, каза още Ескобар.

След срещата с Ескобар премиерът на Косово покани лидерите на най-големите парламентарни опозиционни партии на среща, която ще се проведе в рамките на днешния ден, отбелязва медията.

В кратко обръщение към медиите Курти и Ескобар информираха, че са обсъдили, наред с други неща, процеса на диалог между Прищина и Белград, като косовският премиер каза, че Прищина е "готова за законно обвързващо споразумение със Сърбия, в центъра на което ще бъде взаимното признаване“. Ескобар преговаря днес в Белград, допълват от редакцията.