"Ситуацията в Косово може да се превърне в регионален конфликт". Това е заявил заместник-помощник държавния секретар и пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, съобщи сръбският вестник Политика.

Ескобар и специалният представител на ЕС за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак са провели публична дискусия в Атлантическия съвет относно ситуацията в северната част на Косово и възможните решения на настоящата криза.

Специалният пратеник на Америка за Западните Балкани Габриел Ескобар е заявил, че е силно обезпокоен от ситуацията в Косово, която според него има потенциала да се превърне в регионален конфликт.

Ескобар е заявил, че Александър Вучич и Албин Курти трябва да приемат европейския план и че "няма друг избор".

Мирослав Лайчак е добавил, че деескалацията на кризата в Косово е необходима, в противен случай ще има жертви.

"Видяхме няколко инцидента, ако ситуацията не деескалира, ще има жертви. Няма съмнение, че на 29 май видяхме много радикални елементи в Звечан, които дойдоха да наранят, ако не и да убият, и да предизвикат насилие и няма оправдание за това. Тези престъпници трябва да бъдат разкрити и изправени пред правосъдието, но не можете да кажете, че всички 45 000 сърби на север са престъпници“, е заявил Лайчак.

Говорейки за провеждане на нови избори, Лайчак е оценил, че в момента няма политическа воля за това.

"Няма краен срок, но трябва да поискаме изборите да бъдат проведени възможно най-скоро, но в този момент няма политическа воля за провеждане на избори", е заявил Лайчак.