Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви, че споразуменията, постигнати от Белград и Прищина, са правно задължение и за двете страни и че дали са ги подписали или не, "това не влияе на задължението за тяхното изпълнение", предаде сръбският Политика.

Габриел Ескобар е заявил, че на последната среща с европейските лидери в Брюксел министър-председателят на Косово Албин Курти е заявил, че е готов да приеме и подпише проектоустава за формирането на Съюз на сръбските общини, докато президентът на Сърбия Александър Вучич ясно е дал да се разбере, че няма да приеме нищо, което "предполага фактическо признаване на Косово“.

На въпрос какво очаква по-нататък, като вземе предвид възгледите на двамата лидери, Ескобар е оценил, че изявленията им "не поддържат реалността“, тъй като споразуменията са правно обвързващи и че този факт е приет както от Вучич, така и от Курти, и е добавил, че и двамата са обвързани с ЕС.

Той е посочил, че и двете страни имат "конкретни задължения", които трябва да поемат по пътя към нормализация на отношенията и е уточнил, че това са създаването на Съюз на сръбските общини и признаването на т.нар. митнически документи на Косово, регистрационни номера, лични карти и други.