Напрежението между сърби и албанци в Северно Косово продължава да расте и властите в Прищина отправят все по-чести заплахи да разтурят барикадите на косовските сърби. В неделя вечерта частите на косовските сили за сигурност в Призрен, Прищина и Печ бяха приведени в повишена бойна готовност.

Според местни източници около 1500 въоръжени косовски албанци са били готови всеки момент да преминат река Ибър при нужда.

Такива обвинения към косовските власти бяха отправени и от сръбското ръководство, включително президента. Близки до правителството медии се заканват, че в случай на навлизане на косовските спецчасти в Северно Косово ще последва силов отговор на Въоръжените сили на Сърбия.

Президентът Александър Вучич се срещна през нощта с патриарх Порфирий от Сръбската православна църква, на когото албанците отказаха да влезе на територията на Косово. Държавният лидер го помоли за благословията му да защити косовските сърби, ако се наложи.

Всички сили на Министерството на вътрешните работи на Сърбия, включително Жандармерията, Специалното звено за борба с тероризма и Полицейската бригада, бяха приведени в пълна бойна готовност. Те са прехвърлени на подчинение на началника на Генералния щаб.

По-голямата част от частите на сръбските въоръжени сили са съсредоточени на границата с Косово, в община Рашка, и също са в повишена готовност.

Въпреки заплахите и напрежението, сърбите не бързат да се разотидат от сборните си пунктове в Северно Косово. Освен това във вторник те издигнаха нови барикади в Косовска Митровица и околностите на Лепосавич и подсилиха блокадата в Рудар.

Протестиращите обещават да не се отказват, докато не бъдат изпълнени исклнията им да бъдат освободени арестуваните бивши полицаи косовски сърби  и спецчастите ROSU не напуснат Северно Косово.