Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак смята, че "Украйна се приближава към критичен момент на фронтовата линия". 

Андрей Йермак, който се счита за един от най-влиятелните политически играчи в Украйна след оставката на няколко видни военни командири и служители, отговаря на два въпроса в кратко интервю за европейската редакция на Politico.

Първият въпрос е свързан със забавянето в одобрението от Конгреса на САЩ на пакет от 60 милиарда долара (109.81 милиарда лева) помощ за Украйна, а вторият - наближаващите президентски избори в Съединените щати, заплашващи Киев с непредвидими последици.

Андрий Ермак заявява, че Украйна наближава критичен момент на фронтовата линия и изразява надежда, че пакетът от американска помощ ще бъде одобрен през април.

"Ние знаем, че Путин подготвя нова вълна от мобилизация и вярваме, че новите руски контранастъпателни операции могат да започнат в края на май или началото на юни. Разбира се, ние все още имаме критична нужда от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, защото без "тях няма да можем да защитим нашите градове. Искам да подчертая, че сега е критичен момент. Много е важно пакетът да бъде одобрен този месец", коментира Ермак.

Запитан дали Украйна ще отговори на опасенията на САЩ относно атаките срещу руската инфраструктура, ръководителят на кабинета на президента Зеленски заявява: "Трябва да унищожим критичната им инфраструктура, защото единственият език, който разбират, е силата".

Коментирайки последиците за Киев от евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември, Ермак споделя, че не вярва, че партията на президента Роналд Рейгън ще спре да подкрепя Украйна.

"Рейгън е разбирал Съветския съюз и Русия и всеки, който разбира това, ще продължи да подкрепя нашите бойци, има разбиране, че диктаторите никога не спират доброволно и те трябва да бъдат спрени", убеден е Ермак.

Брюкселската медия отбелязва, че украинското ръководство полага усилия за активизиране на контактите с републиканците, по-специално в контекста на лобирането за пакета от помощи, предложен от Белия дом за Украйна.