Държавният глава на Турция Тайип Ердоган увери, че съдилищата ще коригират всички грешки в процеса на обжалване след задържането на опозиционния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, като подчерта, че докато това не се случи няма да бъдат игнорирани съдебните решения, предава Reuters.

В първите си директни коментари относно присъдата на Екрем Имамоглу – потенциален съперник на Ердоган, който бе осъден на две години и седем месеца затвор, Ердоган заяви, че не го интересува кой е опозиционният кандидат на изборите догодина.

Имамоглу бе съден за обида на държавни служители през 2019 г. Тогава той критикува решение за отмяна на първия тур на общинските избори, които спечели срещу кандидата на управляващата "Партия на справедливостта и развитието“.

"Все още няма окончателно съдебно решение. Делото ще бъде предадено на Апелативния и Касационния съд“, каза Ердоган. "Ако съдилищата са допуснали грешка, тя ще бъде поправена“.

Случаят около Имамоглу обедини опозиционния блок около това, което той определи като борба за демокрация, върховенство на закона и справедливост. Хиляди се събраха на митинги, водени от Имамоглу, на който той подчерта, че планира да обжалва присъдата си.

"Има много съдебни решения, които ние самите остро критикувахме, но това не дава право на никого да обижда съдии или да игнорира съдебни решения“, каза Ердоган на митинг в Мардин.