Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на неформалната среща на върха на Европейския съюз, която ще започне в Прага в четвъртък. Това потвърди посланикът на Анкара в Чешката република Егемен Багъш, предава Euractiv.

Лидерите на страните-членки на Общността и на 17 държави извън ЕС, включително от Обединеното кралство и Украйна, получиха покани за двудневната среща на върха, организирана от чешкото председателство.

Наскоро Турция даде знак чрез своя посланик, че би искала да укрепи отношенията си с ЕС след години на застой. Среща между арменския премиер Никол Пашинян и Ердоган, поискана от Армения, може да се състои в Прага, разкри Багъш пред медията Lidovky.

Дискусиите на срещата на върха ще се фокусират върху защитата на газопроводите и критичната инфраструктура след предполагаемия саботаж срещу трасетата на "Северен поток 1" и "Северен поток 2".

Очаква се също да бъде подписана съвместна декларация ЕС-НАТО и да бъде представен новият формат на сътрудничество с държави извън Общността, съгласно проекта за Европейска политическа общност.

Инициативата, предложена за първи път от френския президент Еманюел Макрон, има за цел да обедини демократични европейски нации, които споделят ценностите на ЕС и се стремят да се присъединят към Блока.

Сред поканените на срещата са лидерите на Армения, Азербайджан, Грузия, Швейцария, Норвегия, Косово и Обединеното кралство. Очаква се да присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Емирът на Катар Тамим бин Хамад Сани има желание да присъства на срещата като неофициален гост по покана от президента на Чешката република Милош Земан.