Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се отправи към южната част на страната, за да инспектира засегнатите от земетресенията райони  и работата, която извършват спасителните екипи, предава Anadolu Agency.  

"Президентът Ердоган ще отиде в засегнатите от земетресенията райони и ще проследи отблизо работата“, съобщиха от Дирекцията за комуникация в Twitter.

Най-малко 6 234 души загинаха, а 37 011 бяха ранени в Турция след две силни земетресения в понеделник, разтърсили южната част на страната, според последните данни на властите.

Няколко държави в региона, включително Сирия и Ливан, усетиха двете големи земетресения, които удариха Турция в рамките на по-малко от 10 часа.

Очаква се Ердоган да посети първо центъра на Кахраманмараш, а след това и Пазарджик.

По-късно се очаква той да се отправи към Хатай за инспекции.

Във вторник Турция обяви извънредно положение за три месеца в 10 провинции, включително Адана, Адияман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Кахраманмарас, Килис, Малатия, Османие и Шанлиурфа.

"Ние сме изправени пред едно от най-големите бедствия не само в историята на Турската република, но и на нашия регион и света като“, заяви по-рано Ердоган.