Говорейки пред американски еврейски лидери в понеделник в Ню Йорк, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че ще посети Израел в разговор при закрити врата, което се случва малко повече от месец след като Турция и Израел обявиха пълното възстановяване на дипломатическите си връзки, пише Jewish Insider.

Турският президент, който е в Ню Йорк тази седмица за годишното Общо събрание на ООН, е дал обещанието по време на едночасова среща с еврейски лидери, проведена в турската мисия към ООН в Манхатън, според участник, който говори с Jewish Insider в понеделник вечерта. Събитието беше организирано от Конференцията на президентите на големите американски еврейски организации.

Ердоган не е разкрил кога планира да пътува до Израел. Вместо това той каза, че първо иска "няколко“ от собствените му министри да отидат преди него, за да положат основите за посещение, според присъстващия, който е пожелал анонимност.

Съобщението, чиито подробности бяха съобщени за първи път от Еврейската телеграфна агенция, идва на фона на затоплянето на отношенията между Турция и Израел, които по същество бяха замразени от 2010 г., когато израелските сили за сигурност извършиха смъртоносна атака срещу турска хуманитарна флотилия за Газа.

Но през последните месеци Турция преследва по-приятелски отношения с Израел, докато Ердоган се опитва да предотврати икономическата криза преди президентските избори догодина. Израел, от своя страна, разшири връзките си с няколко страни с мюсюлманско мнозинство в региона благодарение на Авраамовите споразумения, чиято втора годишнина бе отбелязана миналата седмица.

През март израелският президент Исак Херцог посети Турция, отбелязвайки първото посещение в Анкара на израелски лидер от 14 години.

По време на разговора с еврейските лидери в понеделник Ердоган, който беше придружен от около половин дузина министри, "говори много топло за срещата си с Херцог“, заяви присъстващият пред Jewish Insight.

Турският президент произнесе встъпителни бележки, които участникът определи като "помирителни“ и каза, че "няма никакво оправдание за антисемитизма“. Ердоган твърди, че се е "борил“ с антисемитизма у дома.

През по-голямата част от разговора Ердоган е отговарял на въпроси от еврейските лидери, които са се интересували, наред с други неща, за връзките на Турция с палестинската групировка ХАМАС, която продължава да присъства в Турция.

Един участник е изразил загриженост, че има снимки от среща на Ердоган с представители на ХАМАС, свиделства присъстващият. В отговор Ердоган е заявил, че е "отворен да разговаря с“ Хамас "за да запази каналите отворени“. "Той каза, че трябва да се говори с всички, но при неговите условия“.

Ердоган не е засегнал ядрената сделка с Иран, но е говорил по други "чувствителни теми“, според присъстващите.