Турският президент Реджеп Таийп Ердоган в петък, на годишнината от началото на руската военна интервенция в Украйна, е провел телефонни разговори с Владимир Зеленски и Володимир Путин, в които са обсъдили ситуацията на фронта и други теми, съобщава "Анадолската агенция“.

Службата за връзка на администрацията на президента на Турция съобщи, че Ердоган и Зеленски са обменили мнения относно ситуацията в Украйна на фона на първата годишнина от навлизането на руската армия на украинска територия, както и последиците от опустошителните земетресения в Турция.

Ердоган е благодарил на Зеленски за солидарността на фона на земетресенията с епицентър в Кахраманмараш.

Президентът на Турция декларира готовността на страната си да даде реален принос за постигането на мир и разрешаването на ситуацията на базата на прекратяване на огъня и диалог.

По време на разговора между Путин и Ердоган, лидерите на двете страни са обсъдили земетресенията в Турция и войната в Украйна.

Ердоган е заявил, че трябва да се установи справедлив мир без нови загуби на живот и разрушения във войната.

В същото време той добави, че Анкара искрено иска да бъдат възобновени договореностите, постигнати в Истанбул. Ердоган подчерта, че Турция е готова да даде всякакъв принос за това.