В рамките на телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви плановете Анкара да завърши подготовката на пътна карта за газов хъб възможно най-скоро. Това съобщиха от администрацията на турския лидер след резултатите от преговорите, предава ТАСС.

"Президентът Ердоган каза по време на разговорите, че в Турция, като част от създаването на хъб за природен газ, е укрепена съответната инфраструктура и работата в тази посока продължава. Той също така увери, че в близко бъдеще се планира завършването на изготвянето на пътната карта на проекта и предприемане на конкретни стъпки за изпълнението й“, се казва в изявлението.

Освен това Ердоган е обсъдил с Путин войната в Украйна, двустранните отношения, Сирия.

Турският президент призова за скорошно прекратяване на огъня в Украйна и мирно уреждане на кризата. "Президентът Ердоган във връзка с войната между Русия и Украйна припомни положителните резултати, които дадоха преговорите за създаването на зърнения коридор, размяната на затворници, сигурността на Запорожката АЕЦ. Той изрази подкрепа за призивите за мир и преговори, прекратяването на огъня и справедливото уреждане“ на конфликта, се казва още в съобщението.