Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се застъпи за подновяване на преговорите за Митнически съюз с Европейския съюз и присъединяването на страната към Общността. Това поясниха пред репортери от пресслужбата на турския президент след разговори по телефона с канцлера на ФРГ Олаф Шолц, предава ТАСС.

"Президентът Ердоган каза, че отдава особено значение на близкия диалог с канцлера Шолц с цел укрепване на отношенията между двете страни във всички области. Турция очаква Германия да се върне към неутралната си позиция в турско-гръцките отношения. Президентът Ердоган каза, че подкрепя подновяването на преговорите с ЕС за Митническия съюз и за присъединяване към ЕС“, поясниха от канцеларията на турския президент.

Междувременно на 12 октомври еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Оливер Вархели говори за трудните отношения на ЕС с Турция, но потвърди статута й на кандидат за присъединяване. Германският вестник Die Welt на свой ред отбелязва, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС все още са в задънена улица.

Турция, която е асоцииран член на Европейския съюз от 1964 г., кандидатства за членство в ЕС на 14 април 1987 г. Преговорният процес започва на 3 октомври 2005 г. За да се присъедини към съюза, Турция трябва успешно да завърши преговорите с ЕК по 33 от 35 преговорни точки (две не изискват споразумение). След това страните от ЕС трябва единодушно да гласуват за членство на Турция в Общността.

На 6 юли 2017 г. Европейският парламент  прие резолюция, призоваваща страните от ЕС и ЕК да спрат преговорите за присъединяване на Турция, докато нейните власти не променят конституцията. През април 2017 г. се проведе референдум за конституционна реформа, който доведе до значително разширяване на президентските правомощия.

През последните четири години Брюксел и страните-членки на ЕС на различни нива многократно заявяваха, че действията на Турция допринасят за отчуждаване от европейската общност и призоваха Анкара да определи позицията си.