В рамките на телефонен разговор държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган е "помолил“ руския си колега Владимир Путин да даде "още един шанс на преговорите“ за Украйна и е предложил посредничеството на Анкара, предава държавната телевизия TRT.

Двамата президенти са обсъдили последните събития в конфликта в Украйна, като Ердоган е подчертал необходимостта от предприемането на стъпки за намаляване на напрежението, "за да се проправи пътя за по-положителни развития“. Според телевизията турският лидер е подчертал, че се очаква от Русия да предприеме съответни стъпки в тази насока, особено по "въпроса за присъединяването на някои региони в Украйна към Русия“.

По време на срещата Ердоган е изразил задоволството си от успешното приключване на обмена на затворници между Русия и Украйна, по който те работят отдавна, и от функционирането на договореното с посредничеството на Турция и ООН Истанбулското споразумение.

Заявявайки, че удължаването на механизма, който изтича през ноември, е от общ интерес, Ердоган е заявил, че Анкара ще продължава да работи  за непрекъснатия износ на руски торове и зърнени продукти.